Sygdomsbeskrivelse

Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen, hvor tarmens overflade ødelægges og optagelse af næringsstoffer derfor nedsættes. En normal tyndtarmsoverflade består af lange fimrehår, lignende en kornmark. Hos en person, der har cøliaki (og som ikke er i behandling), ligner tarmens overflade nærmere en flad asfalteret vej. Overfladecellerne ødelægges, så optagelsesevne er nedsat. Det betyder at kroppen ikke kan udnytte kostens næringsstoffer fuldt ud. 

Cøliaki forårsages af proteinet gluten som findes i de fire kendte kornsorter, hvede, byg og rug samt havre. Det er en del af dette protein, prolamin, som kroppen ikke kan tåle. Hos cøliakere, medfører gluten en skadelig immunreaktion i tyndtarmen og tarmens lange fimrehår skades. Det vides ikke, hvorfor gluten forårsager denne immunreaktion, men tarmen vil altid, også i fremtiden, beskadiges ved indtagelse af gluten. Det er imidlertid forskelligt fra person til person, hvor skadeligt gluten er for tarmen.

Symptomer

Symptomerne på cøliaki kan være meget varierende og diffuse. Hver patient har sin personlige symptomhistorie. Sygdommen manifesterer sig oftest ved symptomer som f.eks. øget tarmluft, mavesmerter, tynde afføringer og underernæring. Endvidere er det ikke usædvanligt, at en cøliaker klager over træthed, ledsmerter, vægttab og almen utilpashed førende til tristhed og uoverkommelighed. Nogle har mange og tydelige symptomer, andre næsten ingen.

De varierende symptomer skyldes bl.a., at der findes flere forskellige kategorier af sygdommen. De oftest diagnosticerede personer er patienter med synlig cøliaki - dvs. cøliaki i udbrud. Derudover findes der tilfælde, hvor symptomerne ikke er så fremtrædende, samt latente (hvilende) tilfælde, hvor personen føler sig rask og vel tilpas, men hvor sygdommen senere kan bryde ud, til tider fremprovokeret af andre infektioner eller lav modstandsdygtighed p.g.a anden sygdom.

Sygdommen findes hos børn såvel som hos voksne og den kan debutere i alle aldre. Hos børn ses primært symptomer som underernæring, diarré, forstoppelse og humør forandringer. Hos voksne ses bl.a. vægttab, træthed, diarré, forstoppelse, blod- og/eller vitamin mangel.

Hyppighed

Det vides ikke præcist hvor mange der har cøliaki i Danmark. Forekomsten af cøliak i Danmark menes at være 1 %. Forøjeblikket er Danmark et af de lande med færrest diagnosticerede cøliaki patienter. Det antages, at de patienter, der er diagnosticeret, kun udgør toppen af isbjerget, og at en stor del af befolkningen, specielt dem der har mildere former for cøliaki, overses. Kliniske studier har vist, at hyppigheden af cøliaki formentlig er så høj som svarende til 0,5 - 1 %. Der kan således være 50.000 danskere med sygdommen.

Cøliaki i huden

Dermatitis herpetiformis (DH) eller "cøliaki i huden" er et stærk kløende hududslæt karakteriseret ved små blærer, der minder om udbrud af herpes. De fleste har tarmforandringer som ved cøliaki og får færre og mindre udbrud ved at spise glutenfri kost. Dog kan det tage op til to år, før effekten af diæten viser sig.

Den glutenfri kost

Der findes to primære retningslinier man bør følge for at overholde en glutenfri diæt. For det første, skal man fuldstændig undgå de fødevarer der indeholder gluten, og for det andet skal man undgå fødevarer hvori gluten er en bestanddel. Sidstnævnte kan man være tilbøjelig til at overse, f.eks ved produkter hvor der indgår kemisk modificeret hvedemel eller andre stivelsesmidler. Det er derfor vigtig at man grundigt læser varedeklarationen.

Der findes mange ting i den danske kost der indeholder gluten, men også mange madvarer der er naturligt glutenfri.

De glutenholdige produkter, der skal undgås, er brød, kager og småkager, pizza, pasta, visse supper og saucer samt mange morgenmadsprodukter (jf. infopakkens plus/minus-liste). Når der skal laves glutenfri mad bør man nøje læse ingredienslisten på alle produkter man køber. Selv om man bruger produktet regelmæssigt, kan indholdet ændres, og det er en god ide at tillægge sig den vane at kontrollere listen hver gang.

Selvom mange madvarer er glutenholdig, findes der også en del, der ikke er og som kan bruges som erstatning. F.eks. er ris og dermed rismel, majs og majsmel, kartofler og kartoffelmel, boghvede samt frugt og grønt alt sammen naturligt frit for gluten og kan bruges i en glutenfri diæt.
 

04-11-2017 10:00

Lær at bage glutenfrit brød - både godt og sundt!

04-11-2017 10:00

Lær at bage glutenfrit brød - både godt og sundt!

04-11-2017 14:00

Alle kommer med favoritbagværk eller noget man har købt.

05-11-2017 11:00

Pizza-kom-sammen i aktivgruppen Syd- og Sønderjylland.

25-11-2017 10:00

Kom med og få inspiration til årets julebag!